Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri A.Ş. (FEDAŞ) işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin artırılması talebiyle başlattıkları direnişte bir ayı devirdi. İşçilerin talepleri konusunda henüz bir adım atılmadı ancak maaş artış talebinin getireceği maliyet artışı Aksa’nın 2023’ün ilk üç ayındaki cirosunun sadece yüzde 2’sine tekabül ediyor

Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri A.Ş. (FEDAŞ) işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin artırılması talebiyle başlattıkları direnişte bir ayı devirdi. Patron direnişi kırmak için sürekli olarak halkı işçilere karşı kışkırttı ve sonrasında da 2 Eylül’de 17 işçiyi işten attı.

İşçilerin öne çıkan talepleri arasında 12 bin 500 lira olan maaşlarının 22 bin liraya çıkarılması ve çalışma yoğunluklarının azaltılıp daha güvenli bir çalışma ortamının sağlanması için işçi alımı yapılması var.

İşçilerin maaş talebinin yerine getirilmesi durumunda bir işçinin işverene aylık maliyetindeki artış ortalama olarak 15 bin lira olacak. Fırat Aksa’da Temmuz 2023 verilerine göre çalışan işçi sayısı 938. Yani talebin karşılanması durumunda maaş artışının şirkete maliyeti aylık 14 milyon, yıllık 168 milyon lira. Ancak şirketin son dönem bilançosuna bakıldığında bu paranın devede kulak kaldığı görülüyor.

Türkiye’nin en büyük 31. şirketi

Geçen sene eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın da yönetimine girdiği Aksa Enerji. Aksa Enerji ve Aksa Doğalgaz olmak üzere iki AKSA Grup Şirketi, Fortune 500 Türkiye listesinde ilk 50 şirket arasında yer aldı.

Aksa Enerji, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında geçen seneye göre 16 basamak yükselerek 31’inci sıraya çıktı. Doğalgaz kanadı da Türkiye’nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketi. O da Fortune 500 Türkiye listesinde 25 basamak yükselerek 39’uncu oldu.

Aksa grubunun dahil olduğu Kazancı Holding’in en büyük hissedarı olan Cemil Kazancı 2023 yılında Forbes tarafından açıklanan Türkiye’nin en zenginleri listesinde 2,5 milyar dolar serveti ile 7. sırada, dünyada ise 1217. sırada yer almakta.

Sadece 3 aylık ciro 8 milyar lirayı aştı

Türkiye’nin yanı sıra 7 ülkede faaliyet gösteren Aksa 2021 yılındaki kârı yüzde 257 artışla 1,68 milyar lira oldu. 2022 yılında ise 2021’e oranla net kârı yüzde 172 artırarak 4,6 milyar lira seviyesine çıktı. Şirket hissedarlara o yıl 1 milyar lira brüt kâr payı dağıtımı yaptı.

2023’ün ilk çeyreğine dair Kamuyu Aydınlatma Platformu’na açıkladığı verilere göre yılın ilk çeyreğinde cirosunu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 8 milyar 294 milyon liraya yükseltti.

İşçilerin maaş artış talebinin getireceği 168 milyon lira, 2023’ün ilk üç ayındaki cironun yüzde 2’sine, geçen yılki net kârın yüzde 3’üne tekabül ediyor.

Enerji kullanımı arttı, işçi sayısı azaldı

İşçiler yaptıkları işin hayati tehlike barındırdığını söylüyor. İşçi sayısının az olmasının kendi güvenliklerini daha çok tehlikeye attığını söyleyip işçi alımı yapılmasını talep ediyorlar.

İşçi sayısının azlığından dolayı ekipler giderek daralıyor ancak Aksa Enerji geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl’ün yer aldığı Fırat bölgesinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre elektrik kullanımının yüzde 26 yükseldiğini açıkladı.

Şirketin bünyesinde çalışan işçi sayısı, iş hacmindeki artışa rağmen azaldı. 2022 Temmuz’da Fırat Aksa’da (FEDAŞ) çalışan işçi sayısı 1008 iken 2023 Temmuz’da 938 oldu.

Sendika.Org